Gammelnorsk Spælsau og Grå Trøndersau

Her på gården har vi nå to gamle norske saueraser som begge var nærmest utryddet og forsatt regnes for bevaringsverdige raser. Vi har 10 søyer av rasen Gammelnorsk Spæl og 5 søyer av rasen Grå Trøndersau. Jeg har også renrasa værer i begge rasene og 16 andre spælsøyer som er blandet mellom vanlige hvite og fargede uten horn. Vi har hatt spælsau på gården her helt siden 80-tallet en gang da mine foreldre fant ut at de ville bytte ut de store, tunge (og litt dumme synes vi) dalasauene med de lettere og nettere spælsauene. Dette var vanlig hvit spælsau som er etterkommere etter den gamle typen spælsau, men der moderne avlsarbeid har avlet bort både farger og horn. Da jeg tok over min fars besetning ønsket jeg ganske snart å gjøre flokken mer fargerik og den første væren jeg kjøpte var en kåra brunfarga spæl uten horn. Siden ble jeg mer og mer interessert i den Gammelnorske spælen og kjøpte 11 søyer av denne rasen. Høsten 2008 kjøpte jeg i tillegg en renrasa Gammelnorsk spælvær og ønsker etterhvert å avle videre på spælsauene av den gammelnorske typen og gjerne med horn. Høsten 2009 kjøpte jeg inn mine avlsdyr av rasen Grå Trøndersau som jeg også håper å bygge opp en liten besetning av. I fremtiden ønsker jeg trolig å ha ca 30 avlsdyr av hver rase. Under har jeg klippet inn informasjon om disse rasene fra Norsk Landbruksmuseum og Norsk Sau og Geit.
Farga spælsøye uten horn med ett flekkete lam og ett svart. Om våren hopper ofte lamma opp på mora sånn...

Gammelnorsk Spælsau

Her er det som står om rasen på nettsidene til Norsk Sau og geit www.nsg.no :
Gammalnorsk spælsau

Gammalnorsk spælsauGammalnorsk spælsau eller gammeltypisk spæl er en norsk rase av landrasetypen som stammer fra det som var foredlet spælsau i Norge før oppstarten av det moderne avlsarbeidet på 1960-tallet. Rasen er altså lite påvirket av islandsk sau, finsk landrase og moderne avlsarbeid. Størrelsesmessig er den en mellomting mellom den moderne spælsauen og gammelnorsk sau, og ullkvalitet og -mengde var en viktig egenskap i avlsarbeidet rundt 1960. Det finnes mange fargevarianter og både horna og kolla dyr.

Det er vanskelig å anslå antall av denne rasen, fordi det kan være vanskelig å skille mellom denne og de andre spælrasene. Kanskje finnes det rundt 500 rasetypiske dyr her til lands. Norsk genressurssenter og Landslaget for gammalnorsk spælsau arbeider med å sikre rasen.

Her er to gimrer (1 år gamle) Gammelnorsk spæl med horn. Den brune heter Hornbruna og det er nok hennes lam (faren er Grå Trønder) og den andre har den flotte "blå" fargen og heter Blåa. Hun har tofarga ullfell og blir nesten helt svart når hun er klipt.

Grå Trøndersau

Grå trøndersau

[Mona Holtet]

Grå trøndersau antas å stamme fra krysning mellom den nå utdødde tautersauen og gammelnorsk sau. En trodde lenge at også grå trøndersau var forsvunnet som rase.


Historikk
Til øya Tautra i Trondheimsfjorden ble det på 1700-tallet innført engelske sauer med fin ull, trolig av ryeland-rasen. Fra Tautra ble denne sauen spredd til bygdene rundt omkring på fastlandet, og blandet med det gamle saueslaget i distriktene. En antar at dette er opprinnelsen til grå trøndersau, men det finnes ikke sikker dokumentasjon på dette.

Grå trøndersau fantes i Lånke, Hegra, Stjørdalen og andre steder i Trøndelag på begynnelsen av 1900-tallet. Først på 1950-tallet opprettet Nord-Trøndelag landbruksselskap en avlsstasjon for grå trøndersau, med tanke på å bevare rasen.

Utseende

Grå trøndersau er av crossbred-type, men har halvlang hale. Sauen opptrer i forskjellige grånyanser, og har en karakteristisk hvit flekk under øynene. Mange individer har finfibret ull, som er både lys- og fargeekte.

Grå trøndersau karakteriseres som svært livlig, flink til å holde sammen i flokk, hardfør og livskraftig.

Det er ulla som tradisjonelt var mest interessant på grå trøndersau. Gråfargen gjorde at en slapp kostnadene og besværet med å farge ulla. Dessuten hadde ull fra grå trøndersau "ry" på seg for å ha svært god kvalitet og gi svært varme klær. Det forteller litt om bruken at denne rasen enkelte steder ble kalt for "sjøvott-sau". I tillegg er fellen ansett som velegnet for pelsproduksjon.

Situasjonen i dag
I 1992 ble det man antok var den siste besetningen av grå trøndersau reddet på vei til slaktebilen fra en besetning i Telemark. Det ble opprettet en bevaringsbesetning for disse sauene hos Ole Hans Lien i Tinn i Telemark.

Senere ble det kartlagt flere mindre gråsau-besetninger i trøndelag, samt en større besetning på Smøla i Møre og Romsdal. Grå trøndersau har siden blitt solgt til Rogaland. Det finnes i dag om lag 300-400 avlssøyer i rasen.

Bevaringsbesetninger
Seminvær av grå trøndersau (graa sau.jpg)
Seminvær av grå trøndersau
Foto: Sandrup Nordvoll

Det finnes i dag bevaringsbesetning for grå trøndersau hos:

Ole Hans Lien, Tessungdalen, 3650 Tinn Austbygd
Telefon: 35 09 88 79

Øya videregående skole, 7228 Kvål
Telefon: 72 87 51 00

Du kan også ta kontakt med Norsk Landbruksmuseum for mer informasjon om rasen.

Utskrift fra www.umb.no - Oppdatert dato: 06.10.06
Her er to av Gråsauene mine og ett lam. Legg merke til de hvite "tårene" under øynene som er et av kjennetegnene for rasen.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Dagmar Vigdis Falkenstein. | Svar 12.12.2010 00.44

Hallo.
Stå på.
Er flott det er andre som tar vare på gammelrasene og.
Mvh Dagmar.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.06 | 21:56

Hei!
Jeg ønsker å kjøpe to sorte/grå langhåra skinn, gjerne som de du viser i bildene rett overfor, langhåra med bunnull og dekkhår. Jeg bor i Tromsø.

...
05.07 | 00:38

Hei! Rune hær! Bare lurer litt på den søndagsridningen jeg. Priser på voksne og unger. 2 vokne og 3 barn fra 9 til 12 år. Mvh Rune.

...
23.04 | 22:56

Hei,
Er det mulighet å få kjøpt 2 jærhøner??

...
11.04 | 14:22

hei mamma kul nettside bare elsker den hilsen meg

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE