Trønderkaniner

Trønderkanin

Trønderkaninen regnes av noen for å være vår eneste ekte norske kaninrase. Den er i dag ganske sjelden. Rasen regnes som sterkt truet inntil antall dyr er økt betraktelig.

Historie og opprinnelse
Rasen har sin opprinnelse i trøndelagsdistriktet. Man regner med at grunnlaget for rasen ble lagt av telefonfullmektig T. Hannemo i Trondheim omkring 1916 til 1918. Han begynte da å drive planmessig avl på det som tidligere sannsynligvis var en blandingskanin. Hva slags blandingskaniner som ble brukt vites ikke sikkert, men noen mener det ble brukt Bever samt Wiener sort blandinger i kryssingen. Trønderkaninen var kjent for sin fine pels og gikk under tilnavnet "norsk sølvrevkanin".

Under 2. verdenskrig var interessen for slaktekanin stor, og slaktevekt ble viktigere enn avl på rasetypiske trekk. Trønderkaninen ble i denne tida ofte krysset med "belgisk hare" (sannsynligvis det samme som belgisk kjempe), da dette viste seg å gi gode slakt.

Etter en god periode på 70-tallet gikk interessen drastisk tilbake og i 1990 var det bare noen få oppdrettere som til sammen hadde noen titalls dyr. Takket være disse ildsjelene finnes det fortsatt trønderkanin i dag.

Rasens utseende og egenskaper
Trønderkaninen er en middels stor kanin med en idealvekt på 4,0 kg. Pelsen er bløt, tett og glansfull med noen lange dekkhår. Fargen er glinsende svart med hvite stikkelhår jevnt fordelt på sider og kryss. De hvite hårene må være hvite i hele sin lengde og kan ikke være plassert i grupper på mer enn ti hår.

Trønderkaninen er gjerne sta og hissig, men kan likevel bli svært kjælen. Trønderkaninen holdes i dag først og fremst som et hobbydyr.

Bevaringsbesetninger
Det er bevaringsbesetning for trønderkanin på Øya videregående skole, Kvål, og en tilleggsbesetning på Jønsberg Landbruksskole, Stange. Disse besetningene har som mål å sikre at det til enhver tid finnes et visst antall levende dyr, samt avle fram gode og rasetypiske dyr som kan selges til interesserte nye oppdrettere.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.06 | 21:56

Hei!
Jeg ønsker å kjøpe to sorte/grå langhåra skinn, gjerne som de du viser i bildene rett overfor, langhåra med bunnull og dekkhår. Jeg bor i Tromsø.

...
05.07 | 00:38

Hei! Rune hær! Bare lurer litt på den søndagsridningen jeg. Priser på voksne og unger. 2 vokne og 3 barn fra 9 til 12 år. Mvh Rune.

...
23.04 | 22:56

Hei,
Er det mulighet å få kjøpt 2 jærhøner??

...
11.04 | 14:22

hei mamma kul nettside bare elsker den hilsen meg

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE