Nordlandshester/Lyngshester

Her er Lia og Kunnaprinsen - de to som startet avl på Nordlandshest i Storlykkja. På bildet ser man tydelig at Lia har jordmerker på låra og ganske riktig så viste ultralyden tre uker senere at hun var bedekt...så i august håper vi å få en tredje Nordlandshest.

En bevaringsverdig gammel norsk hesterase

Nordlandshester eller Lyngshester som de også kalles er en av fire nasjonale hesteraser i Norge og i antall og størrelse er det den minste rasen. Etter andre verdenskrig var det svært få Nordlandshester og Lyngshester igjen og rasen var svært utrydningstruet. Etter målrettet avlsarbeid er rasen nå ansett som vedlikeholdt, men man må fortsatt være bevisst i valg av maker for å unngå innavl og rasen står fortsatt på UNESCOs liste over utrydningstruede arter. Nordlandshesten er antakelig den mest opprinnelige av de norske hesterasene (mest lik de første hestene som kom til landet). Samtidig er den nok den viktigste stamfaren til Islandshesten og har mange av de samme kvalitetene ...mange Nordlandshester har også flere gangarter (inkl. tølt) men dette har dessverre (etter min mening) ikke vært fremelsket i norsk avl. Dette skyldes nok en ubegrunnet frykt for at trening på tølt skal "ødelegge" travet, men godt trente islandshester har ikke problemer med å skille trav og tølt.

Avlsmål for Nordlandshest i Storlykkja:
I Storlykkja ønsker vi å avle Nordlandshester som er allsidige, sunne og godlynte familiehester. Vi ønsker også å bidra til å bevare det genetiske mangfoldet i rasen med hensyn til farger og lite brukte avlslinjer.

Litt om fargene til Nordlandshester:
Som Islandshestene har også Nordlandshestene et mangfold av farger. Godkjente farger er rød (inkl. røde med flax-genet som bleker man og hale), svart, brun, gul, borka, sølvsvart, sølvbrun, sølvborka og avblekbare skimler av alle disse fargene. Det tillates hester med avtegn på hode og føtter, men ikke "flekkete" hester med avtegn på kroppen. Det er flest røde hester eller hester med rød grunnfarge. Den andre grunnfargen er svart (inkludert brun) og så er det ulike gen som påvirker disse grunnfargene slik at hestene får mange ulike farger. En av disse genene er det berømte sølvgenet. Dette  genet påvirker bare hester med svart grunnfarge, men kan være skjult hos røde hester. Min hingst Kunnaprinsen er brun (svart grunnfarge) og har fått sølvgenet etter sin røde mor som har et skjult sølvgen. Han er derfor sølvbrun. Et annet gen som påvirker fargene er gul-genet. Gulgenet får røde hester til å bli gule eller palomino-farget, mens brune hester blir borka dvs. mer eller mindre gul på kroppen og svart i man og hale. Min Nordlandshoppe Lia er et eksempel på en borka hest. Det er ca 3 % borka og 3,5 % sølvbrune Nordlandshester. Den sjeldneste godkjente fargen blant Nordlandshester er en kombinasjon av dette, såkalt sølvborka. Bare ca 1 % av Nordlandshestene har denne fargekombinasjonen. Sølvborka hester har brun farge og er påvirket både av gulgenet og sølvgenet. Bare omtrent en prosent av Nordlandshestene har denne fargekombinasjonen.

Smålands Lia

Smålands Lia er ei Nordlandshoppe født i 2006. Hun er ikke stilt til utstilling enda, men jeg tror hun er lovende både i forhold til eksteriør, lynne og bevegelser. Lia er eldstejenta Noor sin hest og hun har den relativt sjeldne fargen borka. Det vil si at hun er brun av grunnfarge og har gulgenet som gjør henne lys gul på kroppen. Hun er ganske lys borka og har i tillegg ei stor stjerne og tykk, lang man. Lia er tross sin unge alder ei lita sjefshoppe som ikke lar seg pille på nesa av islandshoppene eller den store og mye eldre kaldblodshoppa som har gått sammen med henne her i vinter. Lia er nå drektig med Kunnaprinsen. Det var spennende å se hva slags føll som blir det første Nordlandshest-føllet født i Storlykkja. Etter fire islandshest hingsteføll håpet vi på ei hoppe.

Her får Noor en liten hestenuss av sin vakre Lia.

Storlykkjas Liana

Så etter lang venting fikk Lia endelig føll og det var et hoppeføll! Hun ble født tidlig om morgenen den 22. august. Og for et nydelig lite hoppeføll...svart grunnfarge og med stor stjerne og en bitte liten snipp på mulen. Hun har nok arvet sølvfargen etter faren, men det er også en ørliten sjanse for at hun har arvet borkafargen etter mora og blir sølvborka. Hun er fortsatt veldig beigefarget vel en måned gammel, men har ikke begynt å bli svart på beina. Tida får vise og imens undrer vi oss over den ubestemmelige fargen hennes.

Nordlandshester vi har eid før

Kunnaprinsen er en flott sølvbrun Nordlandshest født i 2005. Han er etter den svarte hingsten Moas Ravn som forsvant før han fikk så mange avkom. Moas Ravn var igjen etter Høgmo Lotus som heller ikke rakk å få så mange avkom før han ble kastrert. Siden gikk han hen og ble Norgesmester i brukskjøring. Kunnaprinsen har således en litt sjelden stamme. Kunnaprinsen ble selv kåra som treåring og han gjennomførte en god utvidet bruksprøve med 7,4 i samlet karakter. Dessverre fikk han påvist haking i patella under den avsluttende veterinærundersøkelsen for bruksprøven og han fikk derfor ikke fornya kåring. Vi har aldri merket noe til haking i patella i vanlig bruk, og håper og tror dette var noe som oppstod under bruksprøven og at han ikke vil bli plaget av dette siden heller. Han er fortsatt i vekst og vi synes han har utviklet seg mye det siste året med blant annet kraftigere hals. Han har likevel fortsatt svarkere musklatur i venstre bakfot (enn i høyre) og jeg vil derfor ikke stille ham til ny kåring i år. Han vil kanskje ikke komme gjennom nåløyet for ny kåring, men vi anser ham likevel for å være en flott alvshingst, både på grunn av hans stamme, hans flotte farge og eksteriør og hans gode lynne og bruksegenskaper. Høsten 2009 bedekte han mi ega Nordlandshoppe Smålands Lia som ble presentert over. Siden har han vært satt bort på for og trening hos en familie på Hitra. De brukte ham til både ridning og kjøring. Og så ble jeg kontaktet av ei dame i Nord-Sverige som er veldig interessert i Nordlandshester og hun ønsket å bruke Kunnaprinsen i litt avl på blant annet sin egen NL-hoppe Yggdrasil. I Sverige har de andre regler for avl og føll etter Kunnaprinsens bedekninger i Sverige kan bli registrert på vanlig måte...kanskje også om det er norskeide hopper! Hurra for eksport av Nordlandshester og videre avl på Kunnaprinsen som nå har blitt Nordlandshestkongen av Sverige. Han er sannsynligvis den eneste Nordlandshesthingsten i Sverige, men hvis det går som vi håper kan han bidra til flere Nordlandshester i Sverige og sånn sett videreføring av sine sjeldne og spesielle gener. Heia Kunnaprinsen!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

ADELINA 9 ÅR | Svar 23.11.2013 21.23

Ok

ADELINA 9 ÅR | Svar 17.11.2013 12.35

Det er fine hester og jeg skal kanskje ha Lia på for

Louise 18.11.2013 13.14

Vi starter det første ridekurset i morgen og det er en plass igjen. Hele ridekurset (6 ganger) koster kr 1500,-. Mer info under menyen Ridekurs og rideleir.

ADELINA 9 ÅR 17.11.2013 21.23

Ja jeg vil gjerne se på en av hestene dine Har sett på noen på FINN!
Ja jeg vil gjerne være med på ridekurs i 2014 eller nå i vinter. Hvor mye koster det?

Louise 17.11.2013 12.58

Takk :)) Syns også at hestene mine er fine. Lia er satt bort på fôr i vinter, men kom hit så kan vi se på hestene her eller kanskje du vil bli m på ridekurs?

Ingeborg 7 år | Svar 31.07.2012 12.52

Veldig fine hester.

Dagmar Vigdis Falkenstein. | Svar 12.12.2010 00.40

Hallo.
E så gla for at du fekk Kprinsen å at Kprinsen nå har reist over grensa.
Har ei vakker svart hoppe etter han om noken er interessert.
Mvh Dagmar.

ADELINA 17.11.2013 12.38

E kan kanskje vær det! Ker ho kjem te å koste å ker gammel ho e??
Ska få me nordlandshest skjønne du

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.06 | 21:56

Hei!
Jeg ønsker å kjøpe to sorte/grå langhåra skinn, gjerne som de du viser i bildene rett overfor, langhåra med bunnull og dekkhår. Jeg bor i Tromsø.

...
05.07 | 00:38

Hei! Rune hær! Bare lurer litt på den søndagsridningen jeg. Priser på voksne og unger. 2 vokne og 3 barn fra 9 til 12 år. Mvh Rune.

...
23.04 | 22:56

Hei,
Er det mulighet å få kjøpt 2 jærhøner??

...
11.04 | 14:22

hei mamma kul nettside bare elsker den hilsen meg

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE