Islandshester

Mi nye islandshest avlshoppe Hekla fra Bjørvang

Islandshester

Islandshesten er kjent over hele verden som en nøysom og allsidig hest som med sine ekstra gangarter er spesielt god å ri i terreng. I tillegg til de tre gangartene skritt, trav og gallopp har de fleste islandshester også to andre gangarter; tølt og pass. Tølt er en firetakts gangart som kan betegnes som en slags hurtig skritt. Pass er totakts der føttene på hver side av hesten beveger seg paralellt. Det er egne konkurranser for islandshester der det konkurreres i gangartene og i utstillinger og kåringer vurderes også gangartene. For at en islandshest skal bli kåret og få premiering teller bevegelsene og gangartene 60% og eksteriøret 40%.
 
Litt om islandshestenes spesielle farger:
Islandshestene er blant de hesterasene i verden som har størst fargemangfold. I tillegg til alle fargene som Nordlandshester kan ha (se siden om Nordlandshester) kan også islandshester være flekkete (med alle de andre fargene), være blakke (som f.eks. fjordinger) og være fargevekslere (såkalt konstantskimmel eller roan) som skifter farge flere ganger i løpet av året. Dette kommer av at alle islandshester har både underhår og dekkhår som de skifter etter sesong. Fargevekslere har alltid hvite underhår og en av de andre fargene på dekkhåra. En svart fargeveksler vil f.eks. være ganske svart om vinteren, men om våren når vinterpelsen faller av vil den bli nesten helt hvit på kroppen mens man, hale og hode forblir svart (se bildet i dette avsnittet). Fargevekslere er ganske sjeldne, selv om det er et dominant gen som gir denne fargevarianten. I Norge er det registrert rundt 25000 islandshester, så Islandshesten er ikke akkurat bevaringsverdig i Norge (til forskjell fra dens forfader Nordlandshesten som det bare er noen tusen av i hele verden). Men det er ikke mange islandshester som er fargevekslere. Så vidt jeg vet er det for eksempel bare en islandshesthingst som er fargeveksler som er avlsgodkjent i Norge. Fordi jeg er interessert i bevaringsverdige raser og spesielle farger kunne jeg tenke meg ei avlshoppe med fargevekslergenet og sommeren 2010 gikk denne drømmen i oppfyllelse...les om Eydis under.


Avlsmål for Islandshest i Storlykkja:
I Storlykkja ønsker vi å avle allsidige, sterke og sunne islandshester som har et godt lynne og godt eksteriør. Vi ønsker også å bidra til mangfoldet av vakre farger i rasen (gjerne de fargene som dens forfader Nordlandshesten ikke har eller har mistet).

 

Hekla fra Bjørvang

Hekla ble født i nabobygda Soknedal ett par uker etter at Freyfaxi ble født hos oss. Tilfeldigvis var vi innom den gården for å låne hestehenger dagen etter at Hekla ble født. Vi ble med ut på beitet for å se på det lille vidunderet og et lite shettisføll som også var født nylig. Da fikk vi se at de nybakte mødrene hadde greid å bytte føll. Det lille shettisføllet fulgte etter mora til Hekla, islandshoppa Katla fra Tiller, mens Hekla fulgte etter shettishoppa som var omtrent like stor som henne selv. Det ble en underlig liten røre en stund før føllene kom til sin rett hos riktig mamma. Neste gang jeg så Hekla var i Stjørdal tidlig om høsten 2009. Jeg snakket med eieren på telefon tidligere på dagen og kjørte til Stjørdal om kvelden for å se på henne og kjøpte henne med det samme. Ei lita uke senere kom hun tilbake til Soknedal for å være på beite der i noen uker før jeg tok henne hjem til Storlykkja. På det øverste bildet på denne siden ses Hekla i fri utfoldelse i bakkene i Soknedal. Hekla er etter den flekkete 1. premiehingsten Hringur fra Feti. Han er homocygot for flekker, så alle hans føll får flekker i mer eller mindre grad. Mora til Hekla har fargen musegrå blakk, så da ville tilfeldighetene til at Hekla ble musegrå blakk med hvite flekker. I tillegg til sin spennende farge har Hekla et meget godt eksteriør. Jeg tok henne med til unghestskue høsten 2009 og hun fikk hele 7,78 poeng. Hekla er hesten til min mellomste datter Leiel. Hekla har vært sittet på av noen hestejenter som trodde hun var innridd og det tok hun som alt annet med knusende ro. Hekla er ikke redd for noe, så det vil nok gå greit å ri henne inn, men tror også det kan være mye fart i henne. Tiden vil vise om hun både blir en god ridehest og ei god avlshoppe som kan avle flotte føll her i Storlykkja.

Eydis fra Vorsabæ

Eydis er min drømmeavlshoppe. Hun er snill og grei og kan nesten ris av alle. Hun er stor og har fine proporsjoner og til å være fargeveksler har hun ikke så verst stamme heller (dette genet ble trolig bevart i de minst kjente avlslinjene). Og så har hun en spennende farge...hun er svart fargeveksler som vil si at hun skifter farge etter sesong. Om vinteren er det nesten bare den svarte dekkpelsen som synes, men når hun feller vinterragget om våren blir hun nesten hvit på kroppen (se bilde av henne om våren under avsnittet om farger hos islandshest). Om sommeren og høsten er hun svart med litt gråe bomber. Eydis er drektig med Freyfaxi nå og det blir veldig spennende å se hva slags føll det blir sommeren 2012. Eydis er ellers en veldig anvendelig ridehest, meget lett-tøltet, myk og med god vilje og framdrift. Hun kan nesten ris av alle, men det er jo best med litt erfaring. Eydis er hesten til min yngste datter Maryam.

Islandshopper som har vært i Storlykkja tidligere

På bildet er Lotta og Freyja (i midten) sammen med Freyfaxi som føll. Lotta var her drektig med sitt første føll Lilljar. Freyja og Lotta startet min islandshestavl og det står litt mer om dem under.

Freyja fra Teveldalen

Freyja fra Teveldalen er mora til Freyfaxi og Fridleikur (se hesteoppdrett). Hun ble født på vinteren (litt uvanlig) i 1989 og har lys palomino/isabella farge. Hun er ei ganske lita og utrolig snill gammel dame. Hun har for det meste vært brukt som avlshoppe og har vært god mor for sine mange føll. Men på sine eldre dager har hun nærmest fått en ny vår som ridehest (blitt innridd på nytt) av Ane som kjøpte henne av meg.

Lotta fra Dalbæ II

Lotta kjøpte jeg fra Øiset Islandshester i Kongssvinger. Pga en skade i ene bakfoten kunne hun ikke brukes på rideskolen der lenger. Hun var da 11 år og hadde ikke hatt føll enda og det var derfor spennende om hun kom til å ta seg lett på første slepp med 1. premiehingsten Muninn fra Fagerland. Men det gikk bra og lille Lilljar (på bildet sammen med sin mor bare en dag gammel) ble født sommeren etter. Lotta er stor og fin og meget snill. Lotta ble også brukt til forsiktig ridning hos oss og er en fin ridehest. Jeg husker ikke helt hvorfor lenger (og angrer litt), men vinteren 2009 solgte jeg henne til en familie på Østlandet der hun også fikk sitt andre hingsteføll etter Muninn. Etter hva jeg vet er Lotta fortsatt der.

Fina fra Ødegård

Fina var ungdomshesten til datteren av en venn av oss i Trondheim og hun kom hit først for å være oppstallet her høsten 2008. Vinteren 2008/2009 var hestejentene Ida og Ida Cecilie her ofte i helgene for å ri på Fina, Lotta og etterhvert Kunnaprinsen. Fina kan være ei bestemt dame med mye framdrift og hun kunne teste ut nye ryttere men knyttet seg veldig til de som red henne ofte og de hadde ingen problemer med å mestre henne. Hun var også meget lett-tøltet. Sommeren 2009 fikk jeg "låne" Fina til bedekning av Freyfaxi og resultatet ble Freyr. Etter å ha vært satt bort på for vinteren 2009 til sommeren 2010 kom Fina (og Freyr) tilbake til Storlykkja høsten 2010. Jeg bistod i salget av Fina til ei jente på Inderøy og der er hun så vidt jeg vet enda.  

Blikfaxa fra Bollastödum

Blikfaxa fra Bollastödum
Blikfaxa er en ekte islandshest født og oppvokst på Island. Hun kom til meg flybåren via Sverige i oktober 2008. Da hadde hun hatt ultralyd som viste at hun var drektig med en flekkete islandsk hingst. Blikfaxa fikk føllet Bliki samme kveld og samme time som Freyja fikk føllet sitt og under hestevideo kan dere se hvor flink Blikfaxa var til å slikke rent føllet sitt spesielt rundt mulen. Blikfaxa er som mange andre avlshopper fra Island ganske urørt og litt var. Men hun er snill og ikke skvetten. Blikfaxa er fin og stor og har en uvanlig fargekombinasjon. Hun er såkalt "bleikalott vindott" i islandsk fargeterminologi. På norsk vil vi si at hun er lys brunblakk med ål av grunnfarge og i tillegg har hun sølvgenet som bleker man og hale (de skulle egentlig vært svart). Blikfaxa utviklet dessverre eksem og jeg byttet henne bort så hun fikk komme til Havhesten islandshestoppdrett på Tynset der de har tilgang på seter i knottfritt høyfjell. Jeg håper hun får et godt liv der med mange flotte avkom etter seg. Hun har årets føll etter Freyfaxi ved fot fortsatt og han kommer nok tilbake til meg om han ikke blir solgt før den tid. Han har fått navnet Blidfari.

Pila fra Gardshorni

Pila var hesten som jeg fikk i bytte for Blikfaxa. Hun er den minste islandshesten jeg vet om, bare 121 i uoffisielt stangmål. Men hun er en ekte islandshest født og oppvokst på Island. Grunnen til at hun er så lita er at hun mistet mora si bare noen måneder gammel og gikk bare med flokken uten å få tilleggsforing. Hun har fått fine store føll tidligere og rett etter at jeg solgte henne fikk hun et nydelig hoppeføll som har fått navnet Thindra. Pila og Thindra lever nå på Holum gård (se www.holumgard.net ) sammen med et mangfold av ulike dyr der. Bildet over er derfra og Pila lar der et av kopplammene få stå oppå ryggen sin...Pila er utrolig snill både med mennesker og dyr, men som en del andre hester oppvokst i stor flokk på Island har hun sine særegenheter i forhold til å la seg bli fanget. Men har man først fanget henne kan man nærmest gjøre hva man vil med henne. Jeg ønsker Holum gård lykke til videre med Pila og Thindra!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Celina | Svar 20.03.2015 22.40

Er det noen hester på gården generelt som trenger fôrrytter?

Louise 21.03.2015 00.57

Vi har 6 ridehester som kan ta imot flere forryttere. Kom og prøv og så snakker vi nærmere om våre forrytteravtaler.

Anndrea | Svar 12.07.2014 12.51

Aha.... Har de ikke hopp som gangart? Om jeg får svar: tror fortsatt at de har det!!!!!!!!! Vææææææææææær sååååååååå sniiiiiil og svar!!!!!!!!!!!!!!!!!★♥♦♠♣!!!!

Louise 13.07.2014 04.53

He he ...nei selv om hester hopper kaller vi det ikke for en gangart ;)

Ida C | Svar 16.11.2010 23.26

Hei, det var en ting æ og ida B glemt å si til deg, vi satt oppa Hekla, æ trur det var den hesten som ikke var innrid, vi trudd hu var det sjø

Louise 17.11.2010 06.32

Hekla er veldig klar for å bli innridd (venter bare på å få bekreftet om hun er drektig eller ikke nå), så det gjorde jo ingenting...he he

Ida C 16.11.2010 23.27

men så fann vi ut at hu ikke var det, da ble vi litt red, men hu kan bli en kjempe fin ridehest, så veit du dt

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.06 | 21:56

Hei!
Jeg ønsker å kjøpe to sorte/grå langhåra skinn, gjerne som de du viser i bildene rett overfor, langhåra med bunnull og dekkhår. Jeg bor i Tromsø.

...
05.07 | 00:38

Hei! Rune hær! Bare lurer litt på den søndagsridningen jeg. Priser på voksne og unger. 2 vokne og 3 barn fra 9 til 12 år. Mvh Rune.

...
23.04 | 22:56

Hei,
Er det mulighet å få kjøpt 2 jærhøner??

...
11.04 | 14:22

hei mamma kul nettside bare elsker den hilsen meg

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE