Hesteoppdrett i Storlykkja

Her blir starten på min islandshestavl og mitt førstefødte føll, Freyfaxi, slikket ren av mamma Freyja en tidlig morgen våren 2007.

Fjordhestoppdrett på 70-tallet

Etterlysning: Vet noen noe om fjordhestene Antonett, Anton, Alma og Albert?

På 70-tallet hadde min far litt oppdrett av fjordhester her i Storlykkja. Vi hadde en gårdshest som het Antonett (mulig det ble stavet annerledes). Hun var tredjepremiert og en flink gårdshest som gjorde alt fra pløying til høykjøring, sledekjøring og turridning. Hun fikk sommerferie på hingsteslipp på Dovre/Kongsvoll med premierte fjordhesthingster og hun fikk fire føll her i Storlykkja. Ett døde og Antonett sørget i lang tid (hun felte faktisk tårer ifølge mora mi). De tre andre føllene hennes, Alma, Anton (på bildet) og Albert, levde opp. Alma og Anton ble solgt videre som unghester. Albert ble solgt til en hestehandler i Orkdal sammen med mora. Nå vil jeg gjerne vite hva som skjedde med disse hestene videre. Fikk Alma (hoppe) , Anton eller Albert (hingster) noen avkom etter seg? Fikk Antonett flere avkom? Om noen har noen opplysninger om disse hestene er jeg takknemlig for det.

Freyfaxi fra Storlykkja, født 2007

Navnets betydning: faxi betyr man og freyfaxi betyr en som har mye (og gjerne lys) man og hale

Rase: islandshest

Kjønn: hingst

Stamme: u. Freyja fra Teveldalen og e. Viking fra Øvertungset

Farge: movindott (svart grunnfarge med sølvbleket man og hale)

Situasjon: Freyfaxi er brukt i egen avl (etter søknad og godkjenning) og jeg har nå 3 føll etter ham. Freyfaxi er innridd og har vært til gangsetting høsten 2011. Freyfaxi er solgt til besøksgården Bergvang i Asker www.bergvang.no


Her er forhistorien om Freyfaxi:

Freyfaxi er den førstefødte islandshest i Storlykkja. Han var med på kjøpet da jeg kjøpte den drektige islandshesthoppa Freyja fra Teveldalen høsten 2006. At hun var drektig med Viking fra Øvertungset, en flott norskfødt sønn av 1. premiehingsten Töfri fra Kjartanstödum, var en av grunnene til at jeg kjøpte Freyja, men det var jo ingen garanti for at et slikt vakkert føll skulle bli født en tidlig mai-morgen 2007. Han hadde arvet den flotte movindotte (samme som sølvsvart på Nordlandshester) fargen etter sin far og farmor. Jeg håpet at han ville få tykk man og hale som sin mor Freyja og siden vi i Storlykkja har tradisjon for å la føll bli oppkalt etter sine mødre, kallte jeg ham Freyfaxi (på islandsk betyr det en hest med masse man, gjerne i lys farge). Freyfaxi var fra første stund et storvokst og vakkert føll, og Freyja var en særs god mor og fora ham godt. Ett år gammel tok vi med Freyfaxi til unghestskue og blant hele 10 åringshingster fikk han nest best vurdering. Bildet av meg i Islandsk strikkagenser og Freyfaxi til høyre på siden er fra den utstillinga. Da han var toåring søkte jeg om å få bruke ham til bedekning av egne hopper og sommeren 2010 fikk hoppene Fina fra Ødegard og Blikfaxa fra Bollastödum føll etter Freyfaxi. I 2011 fikk Hekla sitt første føll etter Freyfaxi, Herkules. Freyfaxi var til innridning hos Cecilie Flydal i Isfjorden og har vært til gangsetting hos Karen Lie Gilberg og Ingeborg Bjørk Steinsdottir sommeren og høsten 2011.

Lilljar fra Storlykkja, født 2008

Navnets betydning: Lilljar er oppkalt etter min første islandshest, en rød islandsvallak som jeg hadde i ungdomsårene. I hoppeversjonen av navnet, Lilja, er det et blomsternavn og siden Lilljar er skimmel og vil bli hvit (som en hvit lilje) tenkte jeg at det også passet.

Rase: islandshest

Kjønn: ble vallak våren 2010

Stamme: u. Lotta fra Dalbæ II og u. Muninn fra Fagerland

Farge: skimmel født svart (svart grunnfarge som gradvis vil bli til hvit)

Situasjon: Lilljar ble tilvendt rytter (delvis innridd) sommeren og høsten 2011. Han er solgt til en av mine søstre og skal ris av mitt tantebarn Lea som er ei ivrig hestejente. Det blir artig å få følge Lilljar videre fremover også.

Bliki fra Storlykkja, født 2009

Navnets betydning: bliki er navnet på en liten fugl på Island

Rase: islandshest

Kjønn: hingst

Stamme: u. Blikfaxa fra Bollastödum og e. Sjóður fra Höskuldsstöðum 

Farge: Bleikalott vindott (lys brunblakk med ål og sølvbleket man og hale - en meget sjelden fargekombinasjon)

Situasjon: ble solgt våren 2010 til Hilde i Brønnøysund (som faktisk fikk ham i morgengave) Hilde har skrevet hilsen med bilde av Bliki i gjesteboka mi.

Fridleikur fra Storlykkja, født 2009

Navnets betydning: Fri i leken

Rase: islandshest

Kjønn: hingst

Farge: gulsvart, svart grunnfarge med sjult gulgen 

Stamme: u. Freyja fra Teveldalen og e. Muninn fra Fagerland

Situasjon: ble solgt til Anja i Stjørdal våren 2010 (som kjøpte ham for konfirmasjonspengene sine)

Blidfari fra Storlykkja, født 2010

Navnets betydning: myk gange (den som farer blidt)

Rase: islandshest

Kjønn: hingst

Farge: rød med skjult vindottgen (påvist ved fargetest)

Stamme: u. Blikfaxa fra Bollastödum og e. Freyfaxi fra Storlykkja

Situasjon: er en leietemt og snill gutt som vurderes solgt (men min søster Hege, som kjøpte Lilljar, har forelsket seg i Blidfari og har forkjøpsrett på ham).  Freyr fra Storlykkja, født 2010

Navnets betydning: navn på fruktbarhetsgud i norrøn mytologi

Rase: islandshest

Kjønn: hingst

Farge: mobrun (brunsvart)

Stamme: u. Fina fra Ødegård og e. Freyfaxi fra Storlykkja

Situasjon: er en leietemt og snill gutt som vurderes solgt

Storlykkjas Liana, født 2010

Rase: Nordlandshest/Lyngshest

Farge: Sølvsvart med stjerne og liten snipp

Kjønn: hoppe

Stamme: u. Smålands Lia og e. Kunnaprinsen

Situasjon: er ei leietemt og snill lita frøken som er omgjengelig i hesteflokken (går fint sammen med de andre hestene)
 

Herkules fra Storlykkja, født 2011

Navnets betydning: heroisk helt og fruktbarhetsgud i gresk mytologi

Rase: islandshest

Kjønn: hingst

Farge: flekkete musegråblakk vindott (han har tre ulike fargegen som påvirker den opprinnelige svarte grunnfargen ...en utrolig sjelden fargekombinasjon)
 
Stamme: u. Hekla fra Bjørvang og e. Freyfaxi fra Storlykkja

Situasjon: har hatt på grime og er klødd og kosa med. Har fått passpapirer med godkjenning av navnet og blitt chippa. Blir leietemt og fravendt mora i desember 2011. Vurderes solgt til rett person.  

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Vanja | Svar 19.04.2014 15.15

Hei selges freyr?

Tina - fra gamledager | Svar 15.09.2011 00.43

Så fantastisk nydelig gård du har, Louise :) Artig å se alt dere utvikler, og så flink Mahmoud er som har satt opp Drengstua! Inspirert av å se på sidene dine.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.06 | 21:56

Hei!
Jeg ønsker å kjøpe to sorte/grå langhåra skinn, gjerne som de du viser i bildene rett overfor, langhåra med bunnull og dekkhår. Jeg bor i Tromsø.

...
05.07 | 00:38

Hei! Rune hær! Bare lurer litt på den søndagsridningen jeg. Priser på voksne og unger. 2 vokne og 3 barn fra 9 til 12 år. Mvh Rune.

...
23.04 | 22:56

Hei,
Er det mulighet å få kjøpt 2 jærhøner??

...
11.04 | 14:22

hei mamma kul nettside bare elsker den hilsen meg

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE