Storlykkja gård sin historie

Storlykkja sett fra sør ca 1920

Sy i Storlykkja (eller Sør i Storløkken som det heter på bokmål) er den eldste gården i Storløkkja-grenda. Grenda bestod tidligere av flere husmannsplasser som hørte inn under Soknesgårdene i nord eller Nerøien i sør. Allerede i 1740 var det en husmannsplass med navnet Storløkken her, men disse husa stod på bakkekanten ned mot elva og gamle sagn sier at elva rev ut mye av plassen.

I slutten av 1820-åra slo snekker Henrik Henriksen fra Oppstu på Soknes og hans kone Gunhild Absalonsdatter Engen seg ned på det som var ei slåtteløkkje under Utstu på Soknes. De bygde den eldste delen av hovedhuset her. Da deres sønn Arnt drev her i 1870-åra hadde de tre kyr, noen ungdyr og sju-åtte sauer i fjøset og de sådde bygg, blandakorn, havre og potet. Om vinteren jobbet Arnt borte på anlegg og lagget trekopp. Vinteren 1879 kjøpte han husmannsplassen fra Utstu. Sønnen Henrik (”Gammel-Henrik”) drev videre fra 1905. Han bygde flere sagbruk og drev ellers som tømmermann. Da Dovrebanen ble bygget gjennom dalen her 1910-1920 fikk han jobb som smed for jernbanen. Gårdens gamle smie (i dag ”sommerstua”) stod midt under traseen for jernbanen og den ble flyttet og tatt i bruk som husrom for rallere på jernbanen. Jernbanen fikk i stedet bygd ei ny stor smie på den andre siden av undergangen. Det var opprinnelig ikke planlagt noen undergang her, men ”Gammel-Henrik” gikk etter sigende rettens vei og vant og fikk dermed en ekstra stor og fin undergang. Det var også eget togstopp her like sør for smia.


I 1946 tok sønnen Arnt over gården og på begynnelsen av 50-tallet ble nytt stabbur og fjøs bygget. Men på slutten av dette tiåret fikk Arnt hjerteproblemer og kunne ikke fortsette drifta av gården. I femten år ble jorda og delvis fjøset leid bort.

Huset stod stort sett tomt helt til mine foreldre, Bjørg Seime og Gerald Siler, kom hit sommeren 1974 og falt for stedet. Kjøpet av gården gikk først i orden året etter, men de bodde her denne første vinteren av mitt liv også. Jeg fikk 16 vintre til her før jeg dro ut i den store verden noen år. I min barndom ble bl.a. Lekestua og Jomfruburet oppført på tunet. I 2004 flyttet jeg, min mann Mahmoud og vår eldste datter hit. Vi overtok drifta av gården fra årsskiftet og feiret bryllup på låven her i juni 2005.

Dagens drift i Storlykkja

Økologisk drift og gamle husdyrraser

Som mine foreldre har vi også økologisk drift og sauer. Men de vanlige hvite spælsauene er gradvis byttet ut med de mer fargerike, gamle og bevaringsverdige rasene Gammelnorsk spælsau og Grå Trøndersau. I tillegg har vi andre gamle husdyrraser; Jærhøns, Trønderkaniner, Nordlandshester og Islandshester. Islandshester er en gammel men ikke truet rase, men som sine forfedre Nordlands-hesten er de også meget allsidige, robuste og fargerike…og vi har Nordlandshester og Islandshester i de vakreste og mest sjeldne fargevariantene. I tillegg til husdyrene satser vi på litt gårdsturisme.  

Overnatting og utleie

I tillegg til Drengstua tilbyr vi foreløpig overnatting/utleie av tre andre tømmerhus; Jomfruburet, Stabburet og Sommerstua.

 

Opplevelser

 

Vi kan foreløpig tilby omvisning på tunet og i grenda med formidling av historien til gården og grenda og økologien (fauna og flora) i området. Vi kan også ta med gjester på ridetur i nærområdet til gården eller utstyre gjester med piknikk-kurv og kart for egne vandringer ”på ville veier” i kulturlandskapet her.

Gårdsbutikken Den Lille Grønne

 

Vi åpner gårdsbutikken ved forespørsel og selger her ulike produkter med grønn profil. Blant annet egg fra våre frittgående Jærhøner, egne saueskinn med eller uten trykk på baksiden, garn og ullprodukter fra Trøndersauer, lokal kunst og håndverk, lokalproduserte økologiske krydderblandinger og te, lokalproduserte organiske såper og olje mot knott og mygg, produkter med Aloe Vera, brukt og antikviteter, redesign og Fair Trade-varer fra Palestina, Nepal og Sri Lanka. Noen av varene vi selger i butikken er det ”prøver” av i utleiehusene.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Rizgar | Svar 11.09.2011 20.32

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.06 | 21:56

Hei!
Jeg ønsker å kjøpe to sorte/grå langhåra skinn, gjerne som de du viser i bildene rett overfor, langhåra med bunnull og dekkhår. Jeg bor i Tromsø.

...
05.07 | 00:38

Hei! Rune hær! Bare lurer litt på den søndagsridningen jeg. Priser på voksne og unger. 2 vokne og 3 barn fra 9 til 12 år. Mvh Rune.

...
23.04 | 22:56

Hei,
Er det mulighet å få kjøpt 2 jærhøner??

...
11.04 | 14:22

hei mamma kul nettside bare elsker den hilsen meg

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE